fbpx
Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Glukonolakton (Gluconolactone)

Strona główna » Blog » Składniki » Glukonolakton (Gluconolactone)

Glukonolakton (Gluconolactone) – glukonolakton to cykliczny ester kwasu D-glukonowego z grupy polihydroksykwasów (PHA). Powstaje naturalnie w procesie fermentacji ziarna kukurydzy lub utleniania glukozy. Pełni funkcje odżywcze w procesie odnowy komórek i jest naturalnym antyoksydantem chroniącym komórki przed działaniem wolnych rodników. Ponadto działa jako chelator – wiąże jony metali, co wpływa pozytywnie na ochronę skóry przed skutkami promieniowania ultrafioletowego, które jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na starzenie się skóry.

Glukonolakton jako składnik kosmetykówGlukonolakton

Glukonolakton, ze względu na swoje właściwości, wchodzi w skład wielu kosmetyków przeznaczonych dla osób borykających się z problemem nadwrażliwej i skłonnej do alergii skóry.

Bardzo często jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do leczenia:

  • Trądziku różowatego,
  • Zaburzeń łojotokowych,
  • Atopowego zapalenia skóry,
  • Wyprysku różnego pochodzenia (wyprysku pieniążkowatego, łojotokowego).

Glukonolakton na trądzik różowaty – właściwości i działanie

Cechą charakterystyczną glukonolaktonu jest jego delikatne działanie spowodowane dużą masą cząsteczkową – 178 kDa.

Dzięki dużej masie cząsteczkowej, wolniej i stopniowo przenika przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu nie powoduje dyskomfortu, podrażnień ani reakcji alergicznych, a zatem może być stosowany przez osoby borykające się z trądzikiem różowatym lub nadwrażliwością skóry

Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące, co dla osób z trądzikiem różowatym ma ogromne znaczenie. Ponadto, glukonolakton w przeciwieństwie do innych kwasów, nie jest wrażliwy na działanie promieniowania UV – chroni komórki skóry przed fotouszkodzeniami aż w 50%, dlatego może być bez obaw stosowany przez cały rok.

U osób z trądzikiem różowatym skóra jest bardzo wrażliwa i skłonna do podrażnień, dlatego coraz częściej stosuje się preparaty z glukonolaktonem, który działa kojąco i nawilżająco, nie powodując zaognienia istniejących już zmian skórnych.

Kosmetyki na trądzik różowaty - ACNEROSE - Zestaw.

ZAMÓW ACNEROSE
POZBĄDŹ SIĘ TRĄDZIKU RÓŻOWATEGO RAZ NA ZAWSZE Kup zestaw

Gdzie stosuje się glukonolakton?

Glukonolakton powszechnie stosowany jest jako dodatek do żywności o numerze E575 jako stabilizator, regulator pH i utwardzacz. Najczęściej stosowany jest w produkcji miodu, soków owocowych, win oraz jako dodatek do lubrykantów. Glukonolakton ma odczyn obojętny, ale pod wpływem wody hydrolizuje do kwasu glukonowego, który z kolei ma kwaśny odczyn i wpływa na wzmocnienie pikantnego smaku jedzenia. W organizmie ulega przekształceniu do kwasu glukonowego, a jeden gram GDL daje w przybliżeniu taką samą ilość energii, co jeden gram cukru.

Jak pozyskuje się glukonolakton?

Glukonolakton otrzymywany jest w sposób naturalny, w procesie fermentacji ziarna kukurydzy, utleniania glukozy lub w procesach biotechnologicznych.

Jakie związki zawiera glukonolakton?

Glukonolakton to kwas polihydroksylowy. W jego cząsteczce obecne są dwie grupy: karboksylowa i hydroksylowa. Największe znaczenie w kosmetyce wykazuje delta-lakton kwasu glukonowego, ponieważ zawiera większą liczbę grup wodorotlenowych, dzięki czemu wykazuje silniejsze działanie nawilżające niż kwas glikolowy czy cytrynowy, dlatego jest szeroko stosowany w produkcji kosmetyków nawilżających, ale również przeciwtrądzikowych – powoduje zmniejszenie wydzielania łoju, łagodzi podrażnienia i nie wywołuje reakcji alergicznych.


Bibliografia

1. Gwieździński Z., Trądzik różowaty – patogeneza i leczenie, 1998
2. Orzechowska A., Talarowska M., Wysokiński A., Gruszczyński W., Zboralski K., Wybrane czynniki psychologiczne w łuszczycy i trądziku różowatym, 2009
3. Robak E., Kulczycka L., Trądzik różowaty – współczesne poglądy na patomechanizm i terapię, 2010

11 głosów

Komentarze

anonim - 2020-09-17 08:34:54

jest to dobry składnik na nadwrażliwość skóry, np. w maści

serdel - 2020-09-13 12:12:52

nie spodziewałem się, że spotkam tutaj glukonolakton, zawsze stosowałem go jedynie w problemie z azs :) właściwie to logiczne, bo działa przeciwbakteryjnie, polecę go córze

Buźka - 2020-09-09 17:39:11

Oo to się zdziwiłam, myślałam, że właśnie kwas glikolowy daje większe nawilżenie skóry, hmm.. :/

;) - 2020-09-09 11:32:43

Skoro macie takie spoko opinie to ja też chętnie zamówię zestaw acnerose <3 oby trądzik różowaty w końcu znikł, bo już mnie coś strzela, jak patrzę w lustro..

Goldd - 2020-09-06 23:04:17

Glukonolaktonu używam na pryszcze, najczęściej mam go w toniku lub płynie, jestem alergikiem praktycznie na wszystko, więc jest to dla mnie znaczący składnik :)

oLKA - 2020-09-03 12:12:11

Dla mnie oczyszczanie ejst najważniejsze przy kuracji na trądzik różowaty i jak najbardziej tonik Acnerose spelnił swoje zadanie !! <3

Sabina - 2020-09-02 01:24:58

Ooo, nie wiedziałam, że glukonolakton ma tyle zastosowań. Mam z nim szampon w składzie i super działą

Emila - 2020-09-01 22:34:06

Używał ktoś ten tonik Acnerose? Widzę, że jest tam w składzie ten glukonolakton i chętnie bym wypróbowała

Seba - 2020-08-31 21:12:14

Interesujące jak się go pozyskuje, dzięki za ciekawe info ;D

Marco - 2020-08-28 23:14:43

Dermatolog zwrócił mi uwagę na glukonolakton w kosmetykach na trądzik różowaty, naprawdę pomaga z podrażnieniami i fajnie oczyszcza

Opinie o Acnerose - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊