fbpx
Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Lukrecja (Glycyrrhiza Glabra)

Strona główna » Blog » Lukrecja (Glycyrrhiza Glabra)

Lukrecja to roślina, która od wielu lat wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym oraz jako składnik preparatów leczniczych. Źródłem cennych składników jest korzeń rośliny, który wpływa przede wszystkim na poprawę kondycji skóry, dlatego często wykorzystywany jest w leczeniu chorób dermatologicznych, zwłaszcza trądziku różowatego. Wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, nawilżające, a także ochronne, co czyni z niego istotny składnik wielu kosmetyków.

LukrecjaLukrecja na trądzik różowaty i inne właściwości

Lukrecja działa nie tylko na trądzik różowaty, ale również wiele innych problemów skóry.

Wśród najważniejszych właściwości tej rośliny wymienia się działanie:

  • nawilżające (posiada zdolność magazynowania wody w tkankach),
  • kojące (zmniejsza przykre dolegliwości takie jak świąd czy pieczenie),
  • bakteriobójcze (niszczy bakterie odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych w trądziku. Niweluje krosty i wypryski powstające podczas trądziku),
  • łagodzące (zmniejsza stany zapalne),
  • wygładzające.

W związku z tym lukrecja polecana jest szczególnie osobom cierpiącym z powodu trądziku różowatego, a także osobom, które mają suchą i odwodnioną cerę. Dzięki jej cennym składnikom można kompleksowo zadbać o potrzeby skóry. Ponadto reguluję pracę gruczołów łojowych, przez co ogranicza ilość wydzielanego sebum, które odpowiada za świecenie się skóry.

Działa również antyoksydacyjnie, czyli zwalcza działanie wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia skóry.

Działa również rozjaśniająco i wybielająco, przez co używana może być również do usuwania zmian potrądzikowych i przebarwień. Wykazuje również właściwości ochronne przed działaniem promieniowania UV, a także oczyszczające, przeciwzapalne, sebostatyczne i antyalergiczne.

Zobacz też: Naturalne sposoby na trądzik różowaty

Lukrecja – związki chemiczne

Lukrecja zawiera związki, które wpływają na poprawę wyglądu skóry. Ponadto zawiera glizyryzynę, która wykorzystywana jest jako słodzik. W składzie znajdują się również flawonoidy, saponiny oraz kwasy organiczne. To one odpowiadają za właściwości myjące oraz oczyszczające w pielęgnacji skóry problematycznej. Ponadto korzeń lukrecji jest bogatym źródłem: skrobi, gumy, żywic, aminokwasów, fitosteroli, białka oraz witamin z grupy B.

Acnerose day cream

ACNEROSE DAY CREAM
Z EKSTRAKTEM Z LUKRECJI WIĘCEJ INFORMACJI

Lukrecja – zastosowanie

Lukrecja znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Przede wszystkim wykorzystywana jest w produkcji kremów nawilżających, zwłaszcza przeznaczonych do skóry trądzikowej, dodając jej blasku i nawilżenia. Wykorzystywana jest również w preparatach odżywczych i maseczkach na trądzik różowaty. Chętnie dodawana jest do mydełek, olejków do ciała i twarzy, toników, odżywek do włosów, past do zębów, płatków pod oczy, a także kremów przeciwzmarszczkowych. Ponadto lukrecja stosowana jest w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Lukrecja – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Lukrecja to roślina, która rośnie w wielu krajach położnych na różnych kontynentach, również we Włoszech. najcenniejsze składniki, które mają największy wpływ na poprawę stanu skóry, znajdują się w korzeniu. Korzeń jest poddawany suszeniu, a następnie sproszkowany dodawany jest do kosmetyków.

Uwaga!

Wpisując na stronie poznajacnerose.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na cały koszyk. Kliknij i sprawdź!


Bibliografia

1. Maciejewska-Udziela B., Trądzik różowaty (Rosacea) I. Epidemiologia, klinika, etiopatogeneza, 1980
2. Milikan L., Rozpoznawanie trądziku różowatego, 2000

1 głosów

Komentarze

:) - 2020-11-19 11:12:48

no no.. ta lukrecja zastosowań ma bardzo dużo, wdzięczny składnik skoro można go wykorzystać w tylu produktach

agrafka - 2020-11-16 17:28:37

no nieźle, nie pomyślałabym, że moja zgroza z dzieciństwa ma tyle właściwości i pomoże mi w dorosłym życiu z trądzikiem różowatym xD

lovemydog - 2020-11-13 01:09:30

no nieźle, jeszcze nie słyszałam o wpływie lukrecji na trądzik różowaty, widziałam,że można ją kupić w moim sklepie zielarskim, może zrobię jakiś napar czy coś

Elwira M. - 2020-11-12 23:24:09

Czytałam gdzieś kiedyś o lukrecji i związkach chemicznych jakie posiada właśnie, fajnie, że działa tak odkażająco

Agu89 - 2020-11-12 18:03:04

No nieźle, taki pospolity składnik jak lukrecja a zastosowań ma tyle ;)

Kup teraz
Krem na trądzik różowaty na dzień

Zamów
97 zł
Cena standardowa:
119 zł

Najnowsze wpisy

Opinie o Acnerose - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊